Blessure of pijn bij yoga

Het antwoord: Stick to your practice.

Ik hoor het regelmatig: “Ik kan geen yoga meer doen, want ik heb een blessure”.
Of “ Ik stop met yoga, want yoga geeft me geen ontspanning meer, want ik kan sommige houdingen niet doen vanwege pijn. ‘Ik heb geen plezier meer in yoga want ik voel…van alles….”Herkenbaar?

 

Wat is Yoga?
Yoga is het stilleggen van de wervelingen van de geest.
Yoga gaat om aandacht. Om voelen. Zonder oordeel. Om aanpassen.

Het is nooit de bedoeling dat we een houding of een serie houdingen klakkeloos hetzelfde uitvoeren als altijd. Of hetzelfde als iedereen het doet. Zo hoort het, dus zo doe ik het. Of zo heb ik het altijd gedaan, dus als het anders is, dan is het niet meer goed. En als het niet gaat zoals ik het wil / het hoort, dan is yoga niet meer oké. Dan skippen we dus de hele practice maar!

Yoga is een leer die geïntegreerd wordt in het dagelijks leven. Yoga is een metafoor voor alles wat er in je leven gebeurt. Als het even niet zo goed met ons gaat, dan gaat alles in de maatschappij wel gewoon door. Het werk, de kinderen, sociale afspraken enz. Dat vinden we niet leuk. Konden we de maatschappij maar even ombuigen, zodat de wereld zich aan ons aanpast. Zodat we even een stapje terug konden doen. Maar dat kan niet. De wereld gaat door. En het gekke is: in de yoga kún je alles ombuigen. Kún je alles aanpassen. En dat doen we dan weer niet. We willen alles doen wat we normaal ook doen. We leggen ons lijf een verwachting op.

Het leven biedt goede tijden en minder goede tijden. Je gevoel en emotie fluctueert constant. Periodes van fitheid afgewisseld met vermoeidheid. Periodes van blijdschap, van verdriet, van pijn, emotie, problemen, drukte, stress enz. 80% van je leven na je 25e, heb je wel ergens een pijntje, of een grotere pijn. En dames hebben ook nog eens geen constante hormoon spiegel, dus die hebben nog meer fluctuaties in gevoel en emotie.


De crux is: pas je yoga practice aan, aan je leven. 


Maar gebruik van jouw yoga les om te voelen wat je nu eigenlijk echt voelt.
Vraag je docent hoe iets aan te passen. We helpen je ontzettend graag.

Als Yoga beoefenaars kun je een houding aanpassen, een houding gebruiken om te voelen waar je grens is, en die grens accepteren, (dat moet sowieso). Ook al doe je de oefening volgens jou maar half. Als je maar verbonden blijft met je adem. Beweeg met aandacht en mededogen. Dat versnelt het genezingsproces. Als Yoga beoefenaars kun je een houding op een hele andere manier doen. Eerder uit de houding komen, de grens respecteren. Kussens, dekens of blokken gebruiken ter ondersteuning.


Kortom: yoga vraagt altijd om aanpassingen. Zijn we in ons leven ooit volkomen perfect vrij van pijn of moeilijkheden of problemen? Nee toch? Nou dan! Pas je persoonlijke eigen practice erop aan. Docenten weten tal van opties en alternatieven. Houdingen zijn nooit een doel. Het is een middel om je gedachtes te overzien en de energie te laten stromen. Yoga is nooit resultaat gericht! Het gaat om het lichaam geven wat het nodig heeft. Dat is de progressie die je kunt boeken met yoga en die progressie is voor ons onzichtbaar maar voor jou zó voelbaar.

Het gaat er niet om wat en hoeveel je doet. Maar om de aandacht waarmee je het doet.


Yoga is een eeuwenoude leer, die toegepast wordt op de rest van het leven van elk individu. Geweldloosheid, geen schade toebrengen is één van de onderdelen. Dat kun je zelfs buiten de mat om toepassen in alles wat je doet, zegt, denkt en eet.

Het is geen sportlesje die je alleen doet wanneer het je uitkomt of wanneer je je goed voelt. Je kunt niet zeggen: Ik kan alleen maar yoga doen als ik me fit voel, of als ik blessure vrij ben. Yoga is een proces waarbij geduld één van de belangrijkste factoren is. Het is geen quick fix. Ons plezier wordt ook alleen maar ontnomen door hetgeen we denken over onze beperkingen. Niet over de beperkingen zelf. Het is onze eigen weerstand, onze eigen –niet willen accepteren- die de Joy van Yoga wegneemt.

Adem gewoon eens. Beweeg en voel. Ga zonder verwachting je practice in.

Accepteer en ga met de stroom van jouw lijf en leven  mee. Laat je leiden door je adem en niet door je ego en ervaar de Joy of Yoga.