top of page

Goed om te weten

 


1. Bij het beoefenen van yoga maakt het niet uit of je stijf of lenig bent.
Je hoeft niets te kunnen. Iedereen die kan ademen, kan yoga beoefenen. Maak je geen zorgen, geniet van het moment en leer met yoga je lichaam kennen, te onderzoeken, te respecteren en ervan te houden. Dat is een l-a-n-g-z-a-a-m stap voor stap proces.

 

2. Yoga is geen quick fix. Heb geduld.
Yoga beoefenen is niet hetzelfde als een sport- , stretch- of ontspanningslesje wat je wekelijks beoefent. Het is geen quick fix om je even snel goed te voelen tussen de drukte door of ook geen aspirientje voor de ziel. Yoga is een ontwikkelingsmethode, een levensstijl en een diepgaande filosofie. Alles wat je op je yogamat leert, heeft betrekking op je hele dagelijks leven. Maar meer dan wat dan ook, het is een manier om jezelf beter te leren kennen. Geduld, mededogen en een tikje humor zijn hierin onontbeerlijk. Gewoon beginnen waar je bent, en je oefeningen rustig opbouwen. Je hebt de rest van je leven de houdingen te leren kennen en te beheersen. Voor nu: gewoon ademen en relax.

 

3. Yoga is zeer persoonlijk.
Houd je aandacht bij jezelf. Het laten zien van de allermooiste houding is niet belangrijk. Het gaat er om wat zich van binnen afspeelt en dat is onzichtbaar aan de buitenkant. Het is voor iedereen een uniek proces wat zich langzaam ontwikkeld, ieder op zijn eigen tempo. Yoga is jouw ervaring! Er zit niets competitiefs aan yoga! Iedereen heeft zijn eigen processen en dingen om te leren. Maak je geen zorgen over hoe je er uitziet tijdens de les. Het kan niemand iets schelen wat je aanhebt of hoe je het doet, want iedere student is slechts gericht op zichzelf.

 

4. Wees niet bang te falen.
Schaam jezelf nooit als iets niet lukt. Of als je iets niet begrijpt. Iedereen haalt bijvoorbeeld de linker-en rechterkant wel eens door elkaar. (Grote kans dat je docent dit zelf ook nog wel eens door elkaar haalt). Wees trots op je inzet en je vermogen om open te staan om te leren. Stapje voor stapje weet je nog?

 

5. Yoga is niet iets wat je na een bepaalde tijd “onder de knie” krijgt.
Je kunt niet “klaar” zijn. Elke houding, maar ook de manier waarop je ademt, elke beweging in elke spiervezel, het observeren van wat er in je omgaat tijdens je oefeningen: het verdiept zich elke keer meer en meer. Wat je leert wordt steeds subtieler. Het is een oneindig proces. Hecht je nooit aan het uiteindelijke resultaat in de houding. Alleen dan kun je echt plezier hebben. Wees daarom in het moment!

 

6. Geloof je eigen smoesjes niet.
Moeheid, luiheid, emotioneel zijn, verkouden, pijn hebben. Het zijn geen van allen reden om niet op je mat te komen. Yoga kan nooit mislukken, hoe je je ook voelt. Yoga is juist op dat soort momenten op zijn krachtigst. Nogmaals, het gaat niet om wat je neerzet in de houdingen. Het gaat simpelweg om het doen. Yoga gaat over het lichaam geven wat het nodig heeft. Pas het aan, richt je gewoon op je diepe ademhaling en accepteer wat er is. De ene keer gaat het heerlijk en zit je in de flow. De andere keer ben je moe en stijf of druk in je hoofd. So what! Yoga staat in DIENST van jou, jij staat niet in dienst van de houdingen. De houdingen zijn geen doel op zich, maar slechts een middel om je gedachten en gevoelens te overzien en je levensenergie te laten stromen. Want energie…dat kwam je toch net te kort….?

7. Zoek nooit naar de ideale situatie om yoga te doen.
Het is te druk in de les, de matten liggen te dicht op elkaar, het is iets te koud, veel te warm, het tocht, de zon schijnt in mijn gezicht, de lampjes zijn te fel, mijn buurvrouw gebruikt een andere zeep dan ik en dat ruik ik, enz enz. Yoga is juist dealen met wat er is. Juist in een oncomfortabele situatie bij jezelf kunnen blijven. Laat je niet afleiden en verhoog je concentratie. We hebben juist afleidingen nodig om ons te leren concentreren! Niet hebben wat je wilt, maar willen wat je hebt. Soms is acceptatie de krachtigste keuze die er is. Leer dit in je yoga les. Dat geeft je juist de kracht en rust in het dagelijks leven waar je naar op zoek bent. Als je blijft zoeken naar een situatie die perfect is, dan zal je altijd onrustig blijven.

 

8. Je yoga docent weet niet alles en is altijd lerende. Net als jij.
Iedere yogadocent houdt van yoga onderwijzen en houdt van mensen. Je docent WIL dat je om hulp vraagt als je dat nodig hebt. Daarvoor zijn ze docent. Ze vinden het interessant en leerzaam om je te helpen met een houding of je vraag te beantwoorden, of dat nu over filosofie is of over de juiste techniek. Maar: Ze zijn geen fysiotherapeut en kunnen dus geen diagnose stellen over jouw pijn. Ze zijn ook niet jouw psycholoog en kunnen je dus niet altijd geestelijk bijstaan in alles wat je ervaart.

 

9. Blijf terugkomen.
Als iets nieuw voor je is, dan zullen er momenten van frustratie en ongemak zijn. Ondanks wat ze je laten zien in de media: yoga is geen wellness, en niet hetzelfde als jezelf in een spa te laten verwennen of even uitrusten. Het is hard werken! Het kan veel impact hebben , confronterend zijn, zowel- fysiek, mentaal als emotioneel. Soms wil je misschien de handdoek in de ring gooien en ermee stoppen (of op zijn minst je docent vervloeken omdat ze je zolang in die moeilijke houding laat staan). Niet doen. Hier gebeurt het genezingsproces! Adem in, adem uit en kom de volgende les terug. Je zal blij zijn dat je dat doet. Want yoga geeft jou zoveel voordelen, zowel lichamelijk als geestelijk. Het geeft plezier en vrijheid!

10. Denk er niet te veel over na: Just do it. Just breathe en enjoy.

bottom of page